Grabham & Sharp: The Creeping Garden

Torstai 12.4.2018 18:30
HAUNTOLOGIA / TIM GRABHAM & JASPER SHARP: RYÖMIVÄ PUUTARHA
(The Creeping Garden)
2014 / 81min / DCP
Andorra & Dubrovnik, Eerikinkatu 11

Festivaalin avajaisnäytös! Tervetuloa puoli tuntia ennen näytöstä klo 18:00 kuulemaan festivaalin perustajien Ivan Punzon ja Kari Yli-Annalan avajaispuheen sekä nauttimaan punaviinitarjoilusta.

Tosielämän tieteisfiktiossa ajan ja tilan käsityksemme laajenee ja tietoinen äly tulee uudelleen määritellyksi jalkojemme alla ryömivän maailman ehdoilla. Elokuvantekijä ja taiteilija Tim Grabhamin yhdessä kirjailija ja elokuvakuraattori Jasper Sharpin kanssa ohjaama pitkä dokumenttielokuva tutkii valtavirran ulkopuolella olevien tutkijoiden, sienitieteilijöiden ja taiteilijoiden työtä ja heidän suhdettaan ainutlaatuiseen plasmodiaaliseen limasieneen. Musiikista vastaa muusikko ja tuottaja Jim O’Rourke (Sonic Youth, Werner Herzogin ‘Grizzly Man’).

Elokuvan jälkeen: Avajaisklubi w/ Folded Visuals (vj), Tulva (dj), Indigo (dj + live), LHP (dj)

AVAJAISET & KLUBIT | HAUNTOLOGIA | OISHII | LIVE CINEMA | NÄYTTELYT | SEMINAARI

Thursday 12.4.2018 18:30
HAUNTOLOGY / TIM GRABHAM & JASPER SHARP: THE CREEPING GARDEN
2014 / 81min / DCP
Andorra & Dubrovnik, Eerikinkatu 11

AAVE 2018 opening screening! Welcome to join us half an hour before the screening at 18:00 for the opening speech with festival founders Ivan Punzo and Kari Yli-Annala. Red wine will be served!

A real life science fiction movie exploring a world creeping right beneath our feet, where time and space are magnified and intelligence redefined.

The Creeping Garden is a multi award winning feature length creative documentary exploring the work of fringe scientists, mycologists and artists, and their relationship with the extraordinary plasmodial slime mould. The slime mould is being used to explore biological-inspired design, emergence theory, unconventional computing and robot controllers, much of which borders on the world of science fiction. But as well as exploring the slime mould in the lab, the film also travels out into the wild, hunting for the organisms in their natural habitat.

Co-directed by artist film-maker Tim Grabham and writer and film curator Jasper Sharp, the film follows in the unconventional footsteps of Grabham’s previous feature ‘KanZeOn’ and Sharps fascination with the extended world of mycology. With an original soundtrack composed by celebrated musician and producer Jim O’Rourke (Sonic Youth, Werner Herzog’s ‘Grizzly Man’) this is a unique exploration into a hitherto untapped subject matter, observing and immersing the audience into the worlds of the observers and the observed.

After the movie: Opening Club w/ Folded Visuals (vj), Tulva (dj), Indigo (dj + live), LHP (dj)

OPENINGS & CLUBS | HAUNTOLOGY | OISHII | LIVE CINEMA | EXHIBITIONS | SEMINAR