Zahra Mani: Phonophantom

Sunnuntai 15.4.2018 20:00
LIVE CINEMA / ZAHRA MANI: PHONOPHANTOM
WHS Teatteri Union, Unioninkatu 45 LH 1-2 / Siltavuorenranta 18

Phonophantom on intermediaattinen teos äänelle ja visuaaleille. Se on sävelletty käyttäen kenttä-äänityksiä ja instrumentaalisia ääniä sekä bassoa ja live-elektroniikkaa. Omaa elämäänsä elävät äänet ja ihmisäänet muuntavat kuuntelutilan hienovaraisiksi ja räjähtäviksi ääniavaruuksiksi, jotka täydentyvät Elise Passavantin visuaaleilla, jotka hän kehitti erityisesti Phonophantomia varten.

Teos on akustinen vastaus Euroopan reaktioon vuonna 2015 tulleisiin pakolaisiin fokusoituen maanpakolaisuuteen ja vieraantumiseen siirtolaisuuden, pakenemisen tarpeen, juurettomuuden ja pelon taiteellisen käsittelyn kautta. Transformoidut lainaukset Pasolinin, Bachmannin ja Rilken teksteistä välkkyvät äänitilassa kielen, äänen ja kuvaston transformoituessa hypnoottiseksi ja sykkiväksi aisti-ilmaisun virraksi. Mani sai ensi-iltansa Wienissä 2015 saaneesta teoksesta Itävallan kulttuuriministeriön “merkittävän säveltaiteilijan palkinnon” vuonna 2017.

Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Itävallan suurlähetystön kanssa.

Zahra Mani (AT/UK/PK)

Säveltäjä ja moni-instrumentalisti Zahra Mani on välitiloista kiinnostunut rajojenylittäjä, joka haastaa esteettiset ja kulttuuriset ennakkokäsitykset. Hän luo sykkiviä, räjähtäviä, kuiskailevia, pulisevia, huutavia, houkuttelevia ja kuulijaa syleileviä äänimaailmoita, jotka hän on johtanut vuosien ajan kehittämästään eri soittimien ja löydettyjen äänien arkistostaan. Kenttä-äänitysten sekä luonnon- ja mekaanisten äänien sadonkorjuussa sähköinen bassokitara muuntuu sadepisaroiksi, moottoreiksi ja hakkaaviksi monsuunituuliksi.

Viime aikoina Mani on esiintynyt intermediaalisesti multimediataiteilija Elise Passavantin kanssa, Medusa’ s bed -kokoonpanossa Mia Zabelkan ja Lydia Lunchin kanssa, soolona, monikanavaisten installaatioiden ja radiotaiteen tekijänä sekä yksittäisemmin muun muassa Thomas Könerin, Samo Kutinin, Electric Indigon, Benjamin Fingerin, Sofia Härdigin ja Olga Nosovan kanssa. Vuonna 2017 Zahra Mani sai Itävallan kulttuuriministeriön myöntämän merkittävän taiteilijan palkinnon.

AVAJAISET & KLUBIT | HAUNTOLOGIA | OISHII | LIVE CINEMA | NÄYTTELYT | SEMINAARI

Sunday 15.4.2018 20:00
LIVE CINEMA / ZAHRA MANI: PHONOPHANTOM
WHS Teatteri Union, Unioninkatu 45 LH 1-2 / Siltavuorenranta 18

PHONOPHANTOM is an intermedial work for sound and visuals, composed using field recordings and natural and instrumental sounds as well as bass guitar and live electronics. The piece uses disembodied sounds and voices to transform the listening space into subtle and explosive soundscapes which are complimented in the live version by Elise Passavant’s visuals that she developed specifically for Phonophantom.

In an acoustic response to the European reaction to the refugees who arrived in 2015, the piece focusses on exile and alienation in an artistic treatment of migration, the need to flee, uprootedness and fear. Transformed excerpts of texts by Pasolini, Bachmann and Rilke flicker through the sonic space in a prcoess where language, sound and imagery are transformed into an hynotic and pulsing flow of sensory expression. Phonophantom premiered in Vienna in 2015 at the Konzerthaus. Zahra Mani received the Austrian cultural ministry’s “outstanding artist award for composition 2017” for the piece.

The event is organized in collaboration with the Embassy of Austria in Helsinki.

Zahra Mani (AT/UK/PK)

Composer and multi-instrumentalist who creates pulsing, shifting soundscapes derivedfrom her burgeoning archive of instrumental and found sound that she has been recording and developing for years. Her work focuses on spaces between. Crossing boundaries, challenging aesthetic and cultural preconceptions in an ongoing flux ofsound, word and motion, Zahra Mani creates shifting, pulsing, explosive, whispering, murmuring, screaming, cajoling and caressing sonic worlds.

Current projects include inter-medial performance with Elise Passavant (visuals); Medusa’s Bed with Mia Zabelka and Lydia Lunch. Recent performance partners apart fromregular collaborators have included Thomas Köner, Samo Kutin, Electric Indigo, BenjaminFinger, Sofia Härdig and Olga Nosova. Winner of the 2017 outstanding artist award for composition from the Austrian CulturalMinistry.

OPENINGS & CLUBS | HAUNTOLOGY | OISHII | LIVE CINEMA | EXHIBITIONS | SEMINAR