Eino Ruutsalo’s 16mm films at Arabia Street Festival 2015

As part of our travelling AAVE Circuits -program, we present a collection of films by Eino Ruutsalo (1921-2001), one of the Finnish pioneers of kinetic art and experimental filmmaking. The films will be projected in 16mm format by cinephile and film screening activist Petteri Kalliomäki during the Arabia Street Festival 2015 (Arabian katufestivaali). The screening was possible thanks to support of Suomen elokuvakontakti ry and HAFF – Helsinki African Film Festival.

 

EINO RUUTSALO’S 16MM FILM SCREENING
Sat 16.5.2015 at 4pm, approx. duration 45min
Venue: Kinotent HAFF, Kivitori (Hämeentie 144, Helsinki)
Free entry!

KINEETTISIÄ KUVIA (1962, 6min)
Jälkikäsitellyn filmimateriaalin avulla pyritään kinematografista liikettä runkona käyttäen antamaan pohja uudelle kuvalliselle liikkeelle ja ilmaukselle. Elokuvaruudun tehoa on lisätty maalauksin. Erilaista filmimateriaalia on maalattu, raaputettu, reijitetty tai syövytetty. Näin on saatu aikaan erisuuntaisia ja erilaisilla nopeuksilla toimivia liikesarjoja ja “tavanomaisen filmin” ulkopuolella toimiva kuva; elokuvassa on yli 8600 maalattua ruutua.

kineettisia_kuvia

 

KAKSI KANAA (1963, 4min)
Kaksi kanaa on syntynyt jälkimateriaalille. Se jatkaa pyrkimyksiä löytää maalauksellinen ilmaisu, joka saa vapaasti muotonsa kuvatusta filmistä. Liike ja muoto, toteutus, on siten maalauksellinen ja elokuvallinen, sillä raja on kadonnut. Maalatun filmin väriteho kasvaa moninkertaiseksi elokuvaprojektorin valokeilassa.

kaksi_kanaa

 

HYPPY (1965, 5min)
Mies suorittaa taukoamatta monotonisia liikesarjoja. Tarkastaessaan huopatossuja alkaa miehen alitajunta kapinoida, visuaalinen maailma avautua. Näkymien sisäistä suhdetta on vaikea tarkoin määritellä: pakoa mekanisoitumisesta tai arpia ihmisyyden omassatunnossa. Normaalit elokuvalliset jaksot toimivat preparoituja, jälkikäsiteltyjä jaksoja yhdistävänä runkona.

hyppy

 

+PLUS –MINUS (1967, 6min)
Vanha tuttu tarina miehestä ja naisesta uudella tavalla kerrottuna. Jatkokäsittelyä varten on kuvattu siluettimainen runkomateriaali, joka on “rikottu” maalatuilla tapahtumilla. Piirretty kuva on alati kasvava, läikehtivä tai muuttuva.

plus_miinus

KANSA KUVISSA (1974, 18min)
Kansa kuvissa on katsaus suomalaisen maalaustaiteen tyylikausiin viime vuosisadan puolenvälin romanttisista suuntauksista meidän aikamme virtauksiin. Elokuvassa esitellään nimekkäiden taiteilijoiden töiden avulla maalaustaiteen historiaa.