Enemmän kuin pelkkä matkapäiväkirja: Chris Markerin Vailla aurinkoa

Chris Marker - Sans Soleil

Esitys torstaina 19.12.2013 klo 18.

VAILLA AURINKOA (aka Sans Soleil)
Ohjaus Chris Marker 1983, 100min. Puhuttu ranskaksi, sisältää englanninkieliset tekstitykset.
Tapahtuma Facebookissa

Katsotaan La Jetée -kulttielokuvan ohjaaja Chris Markerin matkapäiväkirjanomainen essee-elokuva, joka rikkoo dokumentin ja fiktion rajoja.

“I will have spent my life trying to understand the function of remembering, which is not the opposite of forgetting, but rather its lining. We do not remember. We rewrite memory much as history is rewritten. How can one remember thirst?” -Elokuvan kertoja

Jarmo Valkolan Taide ja visuaalisuus -artikkelin mukaan: Vailla aurinkoa on hybridi elokuva, yhdistelmä uudenlaista romaania ja etnografista dokumenttia, kuvilla kirjoittamista, fragmentteja, impressioita ja eri aikakäsitysten rinnakkaisuutta. Elokuva hahmottaa eräänlaista yleisinhimillisyyttä, jossa kaikki yritykset ovat yhtä päteviä. Siksi japanilaisella voi olla seksikauppa ja kirkko samassa rakennuksessa, jossa voidaan suorittaa monia eri rituaaleja, hahmottaa erilaisia olemisen tasoja, ideoiden vierekkäisyyttä kuin osana sitä horisontaalista listaa joka saa “sydämet sykkimään nopeammin”. Marker pyrkii tyhjentämään kuviaan niiden symbolistisista sivuvaikutuksista, hajottamaan ne ja sitten kirjoittamaan ne uudelleen, jolloin myös identiteetit muuntuvat kuvien, äänten ja kommentaation eritasoisen montaasin yhdistyessä.

 

 

Chris Marker - Sans Soleil

Chris Marker - Sans Soleil

Chris Marker - Sans Soleil

Chris Marker - Sans Soleil

Chris Marker - Sans Soleil

Chris Marker - Sans Soleil

 

This mysterious diagram was done by Chris Marker and was found in 1990 in the Pacific Film Archive. It is thought to be a kind of geo-temporal map of Sans Soleil...

This mysterious diagram was done by Chris Marker and was found in 1990 in the Pacific Film Archive. It is thought to be a kind of geo-temporal map of Sans Soleil…