Mika Taanilan Tulevaisuus ei ole entisensä

Esitys torstaina 23.4.2015 klo 18. 

TULEVAISUUS EI OLE ENTISENSÄ (The Future is Not What it Used to Be)
Ohjaus Mika Taanila 2002 / 52min / dokumentti / Suomi
Puhuttu suomeksi ja tekstitetty englanniksi
Tapahtuma Facebookissa

Alkukuvana nähdään Erkki Kurenniemen mahtavalla elektronisella ääniraidalla varustettu HYPPY (Eino Ruutsalo 1965 / 5min / 16mm): “Mies suorittaa taukoamatta monotonisia liikesarjoja. Tarkastaessaan huopatossuja alkaa miehen alitajunta kapinoida, visuaalinen maailma avautua. Näkymien sisäistä suhdetta on vaikea tarkoin määritellä: pakoa mekanisoitumisesta tai arpia ihmisyyden omassatunnossa. Normaalit elokuvalliset jaksot toimivat preparoituja, jälkikäsiteltyjä jaksoja yhdistävänä runkona.”

 

TULEVAISUUS EI OLE ENTISENSÄ on elokuva Erkki Kurenniemestä, ihmisen muistista, tietokoneista ja kuolemattomuudesta. Kurenniemen uralla limittyvät hämmästyttävällä luontevuudella musiikki, elokuva, tietokoneet, robotiikka, tiede ja taide. Ehkä merkittävimmäksi hänen lukuisista teoksistaan muodostuu kaiken ympärillä olevan keräilyprojekti. Kurenniemi tallentaa ajatuksiaan, havaintoja, esineitä ja kuvia jatkuvasti ja maanisella vimmalla, lopullisena tarkoituksenaan yhdistää ihminen ja kone – rekonstruoida ihmisen sielu.

Mika Taanilan (s. 1965) elokuvat sijoittuvat dokumentin, avantgarden ja kuvataiteen välimaastoon. Hänen elokuvansa käsittelevät usein tulevaisuuden utopioita, teknologian haavoittuvuutta sekä ihmisen ja koneen välistä suhdetta. Taanilan teoksia on esitetty yli 300 elokuvafestivaalilla sekä lukuisissa näyttelyissä. Kesällä 2012 Taanila osallistui Kasselin dOCUMENTA (13) -näyttelyyn.