J-P Valkeapään elokuvia

Esitys torstaina 28.1.2016 klo 18.

J-P VALKEAPÄÄN ELOKUVIA
Yhteiskesto noin 135min, englanninkielinen tekstitys
Tapahtuma Facebookissa

Jukka-Pekka Valkeapää on oloissamme harvinainen eläin, elokuvallisen näkemyksen omaava auteur-hahmo, jonka teoksissa tarina ja audiovisuaalinen ilmaisu eivät ole erotettavissa toisistaan. Hänet palkittiin esikoiselokuvastaan MUUKALAINEN (2008) Suomen arvostelijain liiton Kritiikin Kannukset -palkinnolla. Valkeapään voittokulku on jatkunut mm. HE OVAT PAENNEET -elokuvan neljällä Jussi-palkinnolla ja kansainvälisella kiinnostuksella.

 

SILMÄT KIINNI ILMAN KÄSIÄ (Eyes Closed No Hands)
2000 / 10min / fiktio
On syksyinen iltapäivä metsässä. Matkalla kotiin tyttö kohtaa pojan. Lasten leikit vievät kohti vaaraa.

KEINU (The Fall)
2003 / 20min / fiktio
Valkeapään opiskeluaikojen viimeinen koulutyö, lyhytelokuva Keinu, jonka tekoon Valkeapää sai tutorikseen ohjaaja Pirjo Honkasalon. Honkasalo antoi yhden neuvon: “Leikkaa siihen pätkään kaikki kohdat, joissa lapset on hyviä.” (Teksti: Arktisen upeeta -elokuvafestivaali)

HE OVAT PAENNEET (They have escaped)
2014 / 102min / fiktio
He ovat paenneet on road movie kahden nuoren pakomatkasta halki kesäisen Suomen. Raisa on ongelmanuorten laitoksen ongelmallisin nuori. Joni tulee laitokseen siviilipalvelusmieheksi. Nuoria yhdistää unelma paosta, mahdollisuudesta päästä karkuun todellisuuden väkivaltaa ja jatkuvaa pahaa mieltä. Siviilipalvelusmiehellä on yleisavain ja laitoksen vanhan Volvon käyttöoikeus – ja matka voi alkaa. Pako halki kesäisen Suomen on mieletön seikkailu kahdessakin mielessä. Se on kertomus hauraasta rakkaudesta ja mielettömistä onnen ja vapauden hetkistä pahan maailman keskellä. Se on kuitenkin mieletön myös siksi, että suunnitelma on hatara eikä yhteiskunta päästä otteestaan – vai päästääkö sittenkin?

 

he_ovat_paenneet_2mini

he_ovat_paenneet_juliste