Guests

…eli audiovisuaalisen taiteen tekijat, filosofit seka muut asiantuntijat ovat tassa listattuina aakkosjarjestyksessa sukunimen mukaan.


Jouko Aaltonen

JOUKO AALTONEN

Aaltonen on toiminut eri tehtävissä noin 10 pitkässä elokuvassa ja ohjannut/käsikirjoittanut yli 70 video-ohjelmaa. 90-luvun alusta hän on keskittynyt dokumenttielokuvien tekemiseen. Hän toimii DocPoint-elokuvafestivaalin hallituksen puheenjohtaja, on opettanut yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa sekä kirjoittanut oppikirjoja dokumenttien teosta. Aaltosen teoksista kotimaassa ja kansainvälisesti palkittuja ovat mm. Kenen joukoissa seisot (2006) ja vuonna 2012 Kino Kaikussa esitetty KUSUM (2000). Klubilla hän kuitenkin vieraili vasta marraskuussa 2014 HYPPY -elokuvaesityksen yhteydessä.


Joe Candido JOE CANDIDO (IT/AR)

Joe Candido Candido alusti klubilla Andrea Leonin kanssa tuottamansa kokeelliset audiovisuaaliset teoksensa MAYA ja Y. Vuosina 2007 – 2008 valmistuneet teokset heijastavat ihmisen ja maailman jatkuvaa, ikuista muutosta. Joe oli mukana myös vuoden 2009 ohjelmassa esittämällä viimeisimpiään teoksiaan.


Batsirai Chivhanga BATSIRAI CHIVHANGA (ZW)

Helsingissä asuva zimbabwelainen multimediatuottaja ja tutkija Batsirai Chivhanga luennoi keväällä 2011 afrikkalaisesta elokuvatuotannosta otsikolla AFRICAN FILMS – A JOURNEY INTO A FORCE FOR CHANGE.


Juho Gartz JUHO GARTZ

Suomalaisen elokuvan kulttihahmo Juho Gartz on toiminut pitkien fiktioelokuvien leikkaajana, käsikirjoittajana, lyhyt- ja dokumenttielokuvien ohjaajana sekä tuottajana. Gartz vieraili klubilla hänelle omistetulle tribuutti-esityksessä, jossa nähtiin sekä ohjaajan uudempaa tuotantoa että 80-90 -luvun teoksia 16mm filmiltä, mm. dokumentti elokuvakoneenkäyttäjä Arvi Mäkelästä ELOKUVAN N�?KYM�?T�?N MIES.


Ewa Górzna EWA G�?RZNA (PL)

Torunin Nicolaus Copernicus University:ssa valmistunut Ewa Górzna oli mukana alustamassa kokeelliset teoksensa 17.04.05 16:08 ja BETWEEN. Vuosina 2005 – 2006 valmistuneet “matkat” toivat esille ajan käsitteen eri ulottuvuudet.


Petri Hiltunen PETRI HILTUNEN

Monitoimimies Hiltunen tunnetaan parhaiten yhtenä Suomen merkittävimmistä sarjakuvapiirtäjistä. Hän on kuitenkin ollut myös pitkään kiinnostunut elokuvamaailmasta, ja onkin arvostelujen kirjoittamisen lisäksi jopa ohjannut ja käsikirjoittanut elokuvia. Klubilla hän on luennoinnut Terry Gilliamista sekä käynyt alustamassa oman lyhytelokuvansa KALLIOVUORTEN PRINSSI.


Pekka Hongisto PEKKA HONGISTO

Kino Kaikun vakioluennoitsija Pekka Hongisto, entinen satamajärjestäjä leipätyöltään ja ikuinen filosofian puoliammattilainen, on kirjoittanut ja luennoinut elokuvasta kymmeniä vuosia. Viimeisin laaja kirjoitus on �??Sergei Eisenstein ja Leonardo da Vinci�?� (Filmihullu 2008).


Jyri Hovila JYRI HOVILA

Vaihtoehtoteatteri Kino Tapiolan entinen toiminnanjohtaja ja suomen ZEITGEIST -liikkeen perustajajäsen Jyri Hovila kertoi laajemmin Zeitgeist -ilmiöstä ja sen maailmasta sekä alustuksen että luennon muodossa.


Ardan Hussain ARDAN HUSSAIN (DE)

Münsterin Tanz Theater:in toiminnanjohtaja ja tanssija Ardan Hussain saapui huhtikuussa 2009 vieraaksi alustamaan näytöstä, jossa erikoistilaisuutena esitettiin taltiointi Münsterin kaupungin tanssiteatterin teoksesta SOLO, ERWARTUNG UND METAMORPHOSE. Vieraana oli myös maailmaa kiertänyt tanssija Antonio Rusciano.


Petteri Kalliomäki PETTERI KALLIOM�?KI

Elokuva-aiheista tohtorinväitöskirjaa valmisteleva, filmiasiantuntija ja esitystoiminta-aktiivi Petteri Kalliomäki on toiminut mm. Arktisen upeeta -elokuvafestivaalin toiminnanjohtajana ja AFF – Artova Film Festivalin vastaavana tuottajana. Vuodesta 2015 lähtien hän on osallistunut Kino Kaikun toimintaan olemalla mukana ohjelmiston suunnittelussa sekä pitämällä alustuksia.


Tanja Koljonen TANJA KOLJONEN

Valokuva- ja videotaiteilija Tanja Koljonen tuotti yhdessä Joe Candidon kanssa kaksi kokeellista teosta, jotka nähtiin klubilla joulukuussa 2009: kuoleman käsitettä meksikolaisessa kulttuurissa ilmentävä NUNCA MUERTE ja New Yorkin Grand Central Stationilla kuvattu BLESSING.


Juho Kuosmanen JUHO KUOSMANEN

Ohjaaja Juho Kuosmanen on yksi suomalaisen elokuvan kiinnostavimmista nimistä. Vuonna 2010 hän voitti Cannesin Cinefoundation sarjan ensimmäisen palkinnon elokuvallaan TAULUKAUPPIAAT. Palkinto oli jo lähellä muutamaa vuotta aiemmin ohjaajan KESTOMERKITSIJ�?T elokuvan tullessa kolmanneksi. Kuosmanen vieraili klubilla syksyllä 2011 retrospektiivissa, jossa nähtiin hänen kaikki neljä elokuvansa vuosilta 2006-2010, mukaan lukien lyhytelokuva KAUPUNKILAISIA ja harvemmin nähty esikoisteos GALAXIEN RITARI. Kuvan @ Sami Kuokkanen – Kuokkasen Kuvaamo.


Hanna Laasko HANNA LAAKSO

Huhtikuun 2009 elokuvaluennoitsijana toimi FT Hanna Laakso, joka on mm. tutkinut tanssielokuvia Tero Saarinen Companyssa. Hänen luentonsa pohti tanssielokuvaa itsenäisenä genrenä, koreografian muuttamista elokuvalliseen muotoon ja koreografin ja elokuvaohjaajan roolia elokuvan todellisena auteurina.


David Macián DAVID MACI�?N (ES)

Madridista vieraillut ohjaaja saapui syksyllä 2009 esittämään kolme lyhytelokuvaansa, josta kaksi ovat hänen ja kollegansa Edoardo Molinarin yhteisen studion Audrey Juniorin tuotantoa. Kauhukomeidaelokuva TROPEZONES on kiertänyt maailmanlaajuisesti noin sadassa festivaalissa ja voittanut useita palkintoja, mm. paras ulkomaalainen elokuva Fearless Film Festivaleilla (Usa) ja paras tuotannon suunnittelu South Africa Horrorfesteilla. Vuonna 2011 klubilla on nähty myös Maciànin dokumenttielokuva LIVING ON AIR.


Zagros Manuchar - kuva Noora Lehtovuori ZAGROS MANUCHAR (FI/IQ)

Zagros Manuchar vieraili marraskuussa 2013 SALPA -elokuvan ennakkonäytöksen yhteydessä. Ohjaamisen lisäksi Manuchar myös käsikirjoittaa ja näyttelee. Hän muutti Irakin kurdialueelta pakolaisena Suomeen vuonna 1994. Manucharin ensimmäinen oma ohjaustyö Vastavirtaan valmistui vuonna 2006. Myöhemmät lyhytelokuvat N�?K�?KULMA (2007) ja VIEL�? T�?M�?N HETKEN (2009) ovat voittaneet palkintoja ja niitä on esitetty kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla. Salpa on Manucharin ensimmäinen kokoillan elokuva, ja samalla tiettävästi Suomen ensimmäinen pakolaisen tekemä kokopitkä teos. Kuvan © Noora Lehtovuori.


Päivi MerosPÄIVI MEROS

Espoon Taide- ja Tietotekniikkakeskus CARTESin vastaava johtaja Päivi Meros esitteli 2010-vuoden Cartes Flux- uusmediataide festivaalin sisältöä. Iltamassa näytettiin koosteita festivaalin screening osiosta. Vuosittain järjesttävä Cartes Flux- festivaali järjestetään lokakuussa Espoossa ja pääkaupunkiseudulla. Teoshaku on käynnissä aina toukokuun puoliväliin asti.


Katarzyna Miron KATARZYNA MIRON (PL)

Marraskuussa 2008 saatiin kokea poeettista ajatuksenvirtaa sekä labyrinttejä valkokankaalla puolalaisen Katarzyna Mironin kokeellisilla videotaideteoksilla INNER EXPERIMENT ja LABYRINTH. Inner Experimentissä katsojat sukelsivat mm. artistin muistoihin.


Pasi Myllymaki PASI MYLLYMÄKI

Pasi “Sleeping” Myllymäen 70- ja 80-luvulla ohjatutuista elokuvista tulee mieleen kolme sanaa: kaitafilmi, underground ja punk. Maaliskuussa 2010 Kino Kaikulla oli kunnia saada vieraakseen legendaarisen kokeellisen ohjaajan esitteleemään teoksiaan. Myllymäen mainion esittelypuheen voi lukea kokonaisuudessaan täältä.


Juha Olavinen JUHA OLAVINEN

Kino Kaikun vakiovieras filosofi Juha Olavinen on ollut vuodesta 2008 mukana meidän klubitoiminnassa värikkäillä alustuksillaan ja luennoillaan. Lähes 50 vuotta elokuvan harrastajana oleminen on herättänyt hänessä mielenkiintoisia näkökulmia. Tule kuuntelemaan ja opi uutta elokuvamaailman historiasta!


Tuuli Penttinen-Lampisuo TUULI PENTTINEN-LAMPISUO

Penttinen-Lampisuo vieraili klubilla esittämällä tuottamansa ITU -videotaiteen tuontantoprojektia. Laajamittaisen projektin tavoitteena oli toteuttaa kansainvälisesti kiertävä videoteoskokonaisuus, jonka tuotannossa huomioitiin eri levityskanavat, markkinointi, taiteellinen laatu sekä kokonaisuuden temaattinen terävyys. Kuvan © Jan Virtanen 2010


Orjo Pättiniemi ORJO PÄTTINIEMI

Luennoitsija Orjo Pättiniemi alusti elokuvan Tuulen Laakson Nausicaä ja luennoi japanilaisesta suurohjaajasta HAYAO MIYAZAKIsta ja hänen Ghibli Studiostaan. Luennolla valotettiin mm. Miyazakin käsityksiä elokuvasta ja animesta, sekä hänen kehitystään nuoresta kommunistista Japanin arvostetuimmaksi animaatio-ohjaajaksi.


Hamy Ramezan HAMY RAMEZAN (FI/IRI)

Hamy Ramezan on suomalais-iranilainen elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja. Hänet on nimetty yhdeksi tämän hetken kiinnostavimmista nuorista Suomessa työskentelevistä ohjaajista. Ramezan on opiskellut elokuvaa UCA:ssa Englannissa ja valmistunut vuonna 2007.  Klubilla hän piti luennon iranilaisesta mestariohjaajasta ABBAS KIAROSTAMIsta.


Seppo Renvall SEPPO RENVALL

Omakuva Filminä -teemaillan kunniaksi Kino Kaiku kutsui kotimaisen videotaiteen ja kokeellisen elokuvan edelläkävijän Seppo Renvallin. Kyseisenä iltana Kino Kaikussa tehtiin historiaa esittämällä ensimmäistä kertaa julkisesti Aslak Christianssonin musiikin tahdittaman, Renvalliin vuonna 2008 ohjaaman lyhytelokuvan K�?YHIS.


Tiina Reunanen TIINA REUNANEN

Ohjaaja Reunanen alusti syksyllä 2012 uuden dokumenttielokuvansa, Etelä-intialaisesta vuoristoheimosta kertova NILGIRIS. Klubilla on aikaisemmin esitetty samalta ohjaajalta myös fiktiivinen dokumentti THEBAN KIRJURI.


Rax Rinnekangas RAX RINNEKANGAS

Rax Rinnekangas on suomalainen valokuvaaja, elokuvaohjaaja ja kirjailija. Hän on yksi kansainvälisimmin toimivista suomalaisista nykytaiteilijoista.Vuonna 2007 hän sai Montrealissa FIFAn kansainvälisillä taide-elokuvafestivaaleilla juryn erikoispalkinnon. Hän on myös ainoa taiteilija joka on saanut valtionpalkinnon sekä kirjailijana että valokuvataiteilijana. Ohjaaja alusti klubilla elokuvansa MATKA EEDENIIN (2011) ja suomessa ensimmäistä kertaa valkokankaalla esitetty LUIS BU�?UEL – JUMALAN NARRI (2000) .


Szar Saiyar AZAR SAIYAR (FI/IRI)

Ohjaaja Azar Saiyar alusti klubilla esikoisohjauksensa HELSINKI-TEHERAN. Saiyar syntyi vuonna 1979 iranilais-suomalaiseen perheeseen. Lapsuutensa hän vietti Suomessa ja Ruotsissa, vieraillen Iranissa vain yhden vuoden ikäisenä. Elokuvan parissa Saiyar on työskennellyt vuodesta 2003, pääosin leikkaajana.


Pekka Sassi PEKKA SASSI

Vuoden 2006 AVEK-palkinnon voittaja Pekka Sassi alusti kokeellisten teoksien koosteen “Väpätysvideot”, johon kuului useita taiteilijan teoksia, mm. THREE CONSTRUCTIONS ja EUROPA.


Julia Sternthal JULIA STERNTHAL (AT)

Wieniläisen Kino Kabaret -elokuvatapahtuman järjestäjä ja elokuvantekijä Julia Sternthal saapui klubille esittämään lyhärinsä BELMONDO OR THE ART OF KISSING. Vuonna 2007 valmistunut elokuva kuvattiin ja editoitiin kuudessakymmenessä tunnissa Kino Kabaret tapahtuman yhteydessä, jonka järjestämisestä Itävallassa on vastuussa yhdistys Kino5.


Alzbeta Stollova ALZBETA STOLLOVA (FI/CZ)

Kulttuuritoimittaja ja kääntäjä, opiskeli suomen kieltä ja kulttuuria Helsingin yliopistossa. Kandidaatintutkielmassaan (Masarykin yliopisto, Brno) hän tarkasteli Tšekissä esitettyjä suomalaisia elokuvia. Stollova piti klubilla syksyllä 2011 luennon TSEKKIL�?INEN ELOKUVA SAMETTIVALLANKUMOUKSEN J�?LKEEN.


Edo Tagliavini EDO TAGLIAVINI (IT)

Ohjaaja Edo Tagliavini vieraili Roomasta vuonna 2008 alustamassa kolme Suomessa ensimmäistä kertaa esitettyä lyhytelokuvaansa. Näistä Enzo Decaron tähdittämä NO SMOKING COMPANY (2006) voitti vuonna 2007 järjestetyssä Italian Golden Globe -festivaalissa palkinnon parhaasta lyhytelokuvasta. Syksyllä 2009 Kino Kaiku toi Suomeen monipuolisen ohjaajan uuden elokuvan GAS STATION �??EL COYOTE�?� �?? IDENTIT�?.


Eero Tammi EERO TAMMI

Elokuvaesseisti, tietokirjailija, toimittaja, käsikirjoittaja, festivaalijärjestäjä, luennoitsija, elokuvantekijä ja ainainen opiskelija Eero Tammi piti syksyllä 2012 elokuvaluennon IRRALLISUUDEN OLOTILA.


Irja-Liisa Unkuri IRJA-LIISA UNKURI

VTM ja tutkija Irja-Liisa Unkuri valoitti taiteilija Andy Warholin eksenttristä elämää menestyvästä mainos-graafikosta juhlituksi poptaiteilijaksi sekä underground-elokuvantekijästä camp-henkiseksi seurapiiridandyksi. Luento otsikoitiin osuvasti “Andy Warhol – Cinderellan ja Draculan ruumiillistuma”.


Henry Vistmaki HENRY VISTM�?KI

Hyperaktivisti ja monitaiteilija Henry Vistmäki asetti Kino Kaikun yleisöön kaksi kokeellista musiikkivideoteosta, TAIUNTA: KORKEAMMALLE ja IHMINEL�?IN: SUA ODOTETAAN. Teokset edustavat hänen kahta musaprojektiaan. Lisäksi Vistmäki on toiminut Kino Kaikun luennoitsijana.


Kari Yli-Annala KARI YLI-ANNALA

Kari Yli-Annala on liikkuvan kuvan taiteilija, tutkija, luennoitsija ja levitysosuuskunta FixCin jäsen sekä KOKEELLISTEN TAITEIDEN NOMADISEN AKATEMIAN koordinaattori. Tammikuusta 2010 lähtien hän on ollut aktiivisesti mukana klubin toiminnassa osallistumalla ohjelmiston kokeellisten teoksien valitsemiseen sekä pitämällä alustuksia ja luentoja.


Paloma Zapata PALOMA ZAPATA (ES)

Zapata kutsuttiin Barcelonasta alustamaan lyhytelokuvansa SOLEDAD. Hänen melankolinen, runollinen fiktioteos valmistui vuonna 2005. Samana vuonna Soledad voitti Chamberín lyhytelokuvafestivaaleilla kaksi palkintoa: paras lyhytelokuva ja paras naisnäyttelijä.